Guasha

Guasha therapie

Guasha of Kerok is een schraaptechniek, die al eeuwenlang wordt toegepast in China en Indonesiƫ. In China gebruikt men bij het schrapen een platte jadesteen en kruidenolie, in Indonesie meestal een koperen munt (gobeng) en kajeput olie.

Guasha (spreek uit “kwasja”) betekent letterlijk “schrapen van ziekten, ontstaan door geblokkeerde energie” en richt zich vooral op het opheffen
van deze blokkades door het ontgiften van het bindweefsel, de spieren en gewrichten. Immers, afvalstoffen die niet voldoende afgevoerd kunnen worden, doen het bindweefsel dichtslibben, verzuren de spieren en ontsteken de gewrichten.

Bij de Guasha behandeling wordt een speciale kruidenolie gebruikt en met een platte jadesteen over de huid geschraapt. Jade (zachte steen) heeft een helende eigenschap, is voedend en verwijdert slechte energie. De kruidenolie zorgt voor een betere doorbloeding, heft stagnaties op en verzacht de pijn. Het schrapen gebeurt meestal op de rug, omdat bepaalde plekken op de rug corresponderen met de organen.
Op plaatsen waar blokkades in het lichaam voorkomen, verschijnen bloeduitstortingen, die verkleuren van rood tot blauw, soms zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en hoe chronischer de stoornis. Deze bloeduitstortingen vertonen zich niet op de huid, maar onder de huid. Hoewel de rug na een guashabehandeling bont en blauw kan zijn, verdwijnen deze plekken binnen een week. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de gezondheidstoestand van het lichaam. Als men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat de blokkades weg zijn.

Een behandeling duurt ongeveer een half uur. Guasha heeft vaak na 1 behandeling al een duidelijk merkbaar effect door vermindering van pijn en/of bewegingsbeperkingen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van o.a. de aard van de klacht, de kleur van de plekken, die bij de eerste behandeling tevoorschijn komt en de reactie van het lichaam. Drie tot vijf behandelingen zijn meestal voldoende.

Guasha is effectief en werkt ook preventief. Denk hierbij aan hardnekkige:

  • Nek-en schouderklachten
  • Rugklachten
  • Tenniselleboog
  • Stress, burnout
  • Chronische vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • RSI relateerde klachten
  •  
    Terug naar behandelingen